ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  (1990 - 2013)

 


LOGO

Το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού

ιδρύθηκε το 1990, ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο και έχει έδρα την Καλλιθέα Αττικής. Σκοπός του είναι να καλλιεργήσει και να προωθήσει τις χορευτικές και άλλες πολιτιστικές παραδόσεις και αξίες.
 

Γενικότερα, το Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., με όλες τις δραστηριότητές του, παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο υψηλής ποιοτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής στάθμης, με το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η λειτουργία του στηρίζεται στον εθελοντισμό και την ανεξάντλητη αυτενέργεια, πάντα με διάθεση προσφοράς,ενώ οι πόροι του προέρχονται από αυτοχρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση με την συνδρομή των μελών και των φίλων του καθώς και τις λίγες (μικρές) κρατικές χορηγίες, χωρίς να έχει διατεθεί ποτέ καμιά επιχορήγηση από τον Δήμο Καλλιθέας. 

Οι επί μέρους δράσεις του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. επικεντρώνονται κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα των χορών αλλά και στον τομέα της διοργάνωσης εκδηλώσεων πολιτιστικού - εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθώς και στον τομέα των χορευτικών παραστάσεων και των εκδόσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.

Πρόεδρος: Σαχινίδης Κωνσταντίνος, δρ. Κοινωνιολογίας του Χορού
Αντιπρόεδρος: Καρακασίδου Σοφία, υπάλληλος του ΥΠΠΟ
Γενικός Γραμματέας
: Πανικίδης Χάρης, Σχολικός Σύμβουλος, Εκπαιδευτικός
Ταμίας: Κεκάκη Χριστίνα, Ιστορικός -Αρχαιολόγος
Ειδικός Σύμβουλος: Κακοπέτρου Άννα, Φοιτήτρια Τμήματος Πληροφορικής

Eκπαιδευτικό Προσωπικό

Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές, διαφόρων ηλικιών βασίζεται σε ένα εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό πρόγραμμα σπουδών επιστημονικού επιπέδου, με συστηματική διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Το Eκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΕΧΟΛΠ., που διδάσκει ανιδιοτελώς, διακρίνεται ιδιαίτερα για την επιστημονική του εξειδίκευση στους χορούς, την μεθοδολογία και την ποιοτική αποτελεσματικότητα στην εκμάθηση των χορών.

Ειδικότερα διδάσκουν οι: 


Κώστας Σαχινίδης, Δρ. Κοινωνιολογίας του Χορού. Δίδαξε χορούς, επί 25 χρόνια, σε Σχολεία, στη ΝΕΛΕ Αθηνών και Πειραιώς, σε Δήμους, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ.α. και χρημάτισε Συντονιστής Προγραμμάτων Χορού στη Νομαρχία Πειραιά. 


Χάρης Πανικίδης, Εκπαιδευτικός, Σχολικός Σύμβουλος. Δίδαξε χορούς, επί 30 χρόνια, σε Σχολεία, στη ΝΕΛΕ κ.α

Χριστίνα Κεκάκη, Ιστορικός-Αρχαιολόγος. Υπήρξε πρωτοχορεύτρια και στέλεχος του ΚΕΧΟΛΠ επι 15 χρόνια και σήμερα διδάσκει χορούς

Επιστημονικοί Σύμβουλοι

Μιχάλης Μερακλής, καθηγητής Κοινων. Λαογραφίας, τ Πρύτανης Παν. Ιωαννίνων
Βασίλης Φίλιας
, καθηγητής Κοινωνιολογίας, τ. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.
Γιάννης Μότσιος, καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γεώργιος Αικατερινίδης, Δρ. Φιλοσοφίας, τ. Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου, Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

καθώς και πολλοί διακεκριμένοι μουσικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.
 

Χορευτικές Ομάδες-Παραστάσεις
 

Οι Φοιτητικές και παιδικές Χορευτικές Ομάδες του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. συμμετείχαν σε πλήθος εκδηλώσεων, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως:

σε Δήμους της Αττικής όπως ήταν οι Δήμοι:

Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων, Αργυρούπολης, Βάρκιζας, Γαλατσίου, Δραπετσώνας, Ηλιούπολης, Ζεφυρίου, Καλλιθέας, Κηφισίας, Νέου Ηρακλείου, Nίκαιας, Περάματος, Πειραιώς, Περιστερίου, Ρέντη, Τατόϊ , Ταύρου κ.α.

στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα, όπως είναι οι επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις:

Αίγινα, Άνδρος, Ελασσόνα, Εύβοια, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Καπανδρίτι, Κορινθία (Στιμάγκα Βέλους), Κρήτη (Χανιά, Κουρνάς Χανίων, Γεωργιούπολη, Γέργερη Ηρακλείου), Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Ναύπλιο, Πάτρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σοχός, Τύρναβος κ.α.


Ακόμη oι Χορευτικές Ομάδες του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. παρουσίασαν ελληνικούς χορούς και σε διάφορα κανάλια της ελληνικής και ξένης τηλεόρασης όπως:

στην Ελλάδα: ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΜΕΓΑ, ΑΝΤΕΝΝΑ, BLUE SKY, ΤRT και πολλά άλλα περιφερειακά κανάλια στο εξωτερικό: China TV, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ κ.α.


Παραστάσεις στο εξωτερικό

Επίσης η διεθνής χορευτική ομάδα του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. εκπροσώπησε την χώρα μας και παρουσίασε ελληνικούς χορούς σε διάφορα σημεία της
 

Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως ήταν οι χώρες :

Η.Π.Α.(2001), ΚΙΝΑ (Μάϊος και Ιούλιος 2002), ΚΟΥΒΑ (2003), ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (1994 και 1995), ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (1998), ΙΤΑΛΙΑ (2000), ΟΥΓΓΑΡΙΑ (2005) κ.α.

Με αυτόν τον τρόπο δράσης, το Κέντρο γίνεται ο καλύτερος «πρεσβευτής» της ελληνικής παράδοσης και του Πολιτισμού μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Καρναβαλική Ομάδα του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.
 

Η καρναβαλική Ομάδα του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., κάθε χρόνο, παρουσιάζει αποκριάτικα μουσικοχορευτικά δρώμενα της περιοχής Ελασσόνας, με παραδοσιακά μεταμφιεσμένους μασκαράδες. Στο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται σατιρικά τραγούδια καθώς και σατιρικά δίστιχα και πολύστιχα.
 
Ειδικότερα η καρναβαλική Ομάδα παρουσιάστηκε επι τέσσερα συνεχή έτη στις κορυφαίες αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο κέντρο της Αθήνας (2000, 2001, 2002, 2003 και 2004) καθώς επίσης και σε διάφορους δήμους της Ελλάδας, όπως ήταν οι Δήμοι :

Ναυπλίου (1999), Τυρνάβου (2000), Πειραιά (2001), Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής (2001), Λάρισας (2003), Ιλίου (2004), Αργυρούπολης (2004), Ελασσόνας (δ.δ. Γαλανόβρυσης) (2004), Ποταμιάς (δ.δ. Συκιάς) (2004), Ρουβά Ηρακλείου Κρήτης (δ.δ. Γέργερης) (2004), Χανίων (2004), Κηφισίας (2005), Βέλου Κορινθίας (δ.δ. Στιμάγκας)(2005) και Σοχού (2006).

Επίσης η καρναβαλική Ομάδα του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. παρουσίασε τα αποκριάτικα δρώμενα της Ελασσόνας και στην τηλεόραση της ΕΤ-1 (2001).

Στις πιο πάνω παραστάσεις, μαζί με τους χορευτές του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., συμμετείχαν και κορυφαίοι καλλιτέχνες (ηθοποιοί και τραγουδιστές) όπως ήταν οι κ.κ. Γεωργία Ζώη, Καίτη Παπανίκα, Γιώτα Αγνάντη, Κώστας Κινής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Δελλής, Βαρνάβας Κιτσάκης κ.ά.


Εκδηλώσεις του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.

Η διοργάνωση φεστιβαλικών πολιτιστικών-καλλιτεχνικών παραστατικών εκδηλώσεων. Στον τομέα αυτό το Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π. καθιέρωσε κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς.
 
Ένα πλήθος φεστιβαλικών και άλλων πολιτιστικών, επιμορφωτικών, καλλιτεχνικών - παραστατικών και επιστημονικών εκδηλώσεων διοργανώθηκαν από το Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., με βασικό σκοπό την ανάδειξη και παραστατική παρουσίαση της σχέσης των ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών με παλαιότερες ή σύγχρονες μορφές ζωής και λαϊκές εκφράσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν διάφορες κοινωνικές και ηθικές ή θρησκευτικές αξίες, ιδέες, αντιλήψεις και συνήθειες του λαού μας. Γι’αυτό και πολλές από τις εκδηλώσεις του ήταν πρωτοποριακές και χαρακτηρίζονται για την μοναδικότητα και την πρωτοτυπία τους όπως ήταν:

το Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών (1997, 1998, 1999), με συνεργασία και άλλων Φορέων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ελλάδας και έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με συμμετοχή, κάθε φορά, περίπου 80 χορευτικών συγκροτημάτων και περίπου 1800 χορευτών

το Σεργιάνι στην Παράδοση (1992-2002). Πραγματοποιήθηκε στα μεγαλύτερα θέατρα της Αττικής (Παλλάς, Βεάκειο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.ά.) και διακρίνεται για το επιστημονικά εξειδικευμένο περιεχόμενό του. 

η συνδιοργάνωση με το Αγροτικό-Εθνογραφικό Μουσείο Αραδοσιβίων Ελασσόνας του Διεθνούς Μουσικοχορευτικού Πανηγυριού ΄΄ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΑ΄΄ (από το 1995-2006) με συμμετοχή εκλεκτών ξένων και ελληνικών συγκροτημάτων.

τα Επιστημονικά Συμπόσια και οι Ημερίδες για τον χορό και τον Λαϊκό Πολιτισμό, που έγιναν, με την συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών και άλλων διακεκριμένων ειδικών επιστημόνων, στις αίθουσες: του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (1999), της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (2003), του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2005, 2006) κ.α.
 

Εκδόσεις του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας δράσης του Κ.Ε.ΧΟ.Λ.Π., ήταν και η έκδοση και η επιμέλεια παραγωγής έντυπου και ηχητικού υλικού, για την καταγραφή των παραδοσιακών τραγουδιών των χορών και των άλλων εκφάνσεων, όπως είναι:

το περιοδικό «Χοροστάσι», το οποίο αναφέρεται στον πολιτισμό και την παράδοση. Περιέχει τριάντα δύο σελίδες και σε κάθε τεύχος αρθρογραφεί ένα εκλεκτό επιτελείο διακεκριμένων Λαογράφων, Μουσικολόγων, Φιλολόγων, Κοινωνιολόγων, δημοσιογράφων και άλλων ειδικών επιστημόνων.

Εκδίδεται συνεχώς, κάθε τρεις μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2002 μέχρι σήμερα, υπό την διεύθυνση του Προέδρου του Δ.Σ. Δρα Κώστα Σαχινίδη και με Υπεύθυνη Σύνταξης την Αντιπρόεδρο Σοφία Καρακασίδη. Το περιοδικό είναι συνδρομητικό και κυκλοφορεί σε 1.500 αντίτυπα σε όλη τη χώρα, αλλά, και στο εξωτερικό. 

η επιμέλεια έκδοσης βιβλίων για την έρευνα του χορού

η επιμέλεια μουσικών παραγωγών CD με Ηπειρώτικα και Μεσολογγίτικα τραγούδια και χορούς και μιας κασέτας με Ποντιακούς χορούς. 

 

CENTER FOR GREEK DANCE
ΑND POPULAR CULTURE

The Center for Greek Dance and Popular Culture was established in 1990 as a non-profiteering association and its purpose is to cultivate and to promote the dancing and cultural tradition and values and it is based on the inexhaustible self-action, the self-sacrifice and the economic support of its members and friends, without any state or other support.

During the period of its existence, The Center for Greek Dance and Popular Culture has presented a rich, important and multidimensional work of high standard. Every action of the club targets mainly to the educational sector of the dances and to the sector of the organization of manifestations with a cultural-educational character for their wider promotion and diffusion. Also the dance groups of Center for Greek Dance and Popular Culture take part every year in a great number of performances and other manifestations all over Greece and abroad. Particularly, our group participated in many Greek and foreign festivals with many prizes (Bulgaria (1992 and 1994), Yugoslavia (1998), Italy (2000), USA (2001), Cuba (2003), China (2002, 2003), Hungary (2005). It had also took part in many manifestations in different municipalities of Greece, in many cities like in Attiki and in the region of North, Middle and South Greece Also another important activity of the Center for Greek Dance and Popular Culture is the organization of festivals and of other cultural manifestations. At this sector, the Center for Greek Dance and Popular Culture has established top-level cultural institutions, which are described as unique and original. The most important manifestations are:

Panorama of Traditional Dances: It is the biggest festival of Greece, which takes place in the Stadium Irinis kai Filias with the participation of 80 dance clubs

Sergiani in the Tradition: It took place in the greatest theatres of Attiki and it is characterized for the scientific specialized content.

The search and the registration of dances and of many other traditional aspects are promoted by the support of musical and publishing productions, as the magazine Chorostasi etc.

Generally, with the high-scientific-level educational function and with other different cultural activities, which are known for their important content and their quality, the Center for Greek Dance and Popular Culture has managed to become one of the most serious and remarkable associations of our country. 

Website Design Software NetObjects Fusion